tisdag 22 januari 2019

Män är från Mars och kvinnor är från Venus - sammanfattning

Sammanfattning av kanske den mest klassiska relationsboken

20 sekunders intro:
 • En klassiker som beskriver typiska manliga och kvinnliga beteenden i en relation. Kan ge mycket grundkunskap om de olika könens beteenden i olika situationer.
 • Största behållningen är en ökad förståelse för grundläggande behov hos kvinnor och män.
 • Kom ihåg att boken dels börjar få en del år på nacken och att den är amerikansk vilket gör att den ibland känns ganska omodern trots att det är ett standardverk inom relationsutveckling.
 ------------------------------------------------------
Boken är skriven av John Gray
Skriven: 1992, Tryckt: 2001, Sidor: 298, svensk översättning från originalets engelska
Ursprungsland USA
Tema: Personlig utveckling, relationer
----------------------------------------------------

5 viktigaste budskapen
 • De olika biologiska könen har olika sätt att vara som om de kom från olika planeter, män från en hård, kall planet, mars och kvinnorna från Venus där känslorna svallar och där man ständigt hjälper varandra.
 • Lyssna aktivt på varandra, framför allt gäller det män som har en tendens att snabbt komma med en lösning istället för att visa förståelse och bara lyssna på kvinnan
 • Låt inte ett samtal gå över i gräl utan säg stopp och be bägge skriva ner vad de vill säga
 • Agera inte i affekt utan om det börjar dra ihop sig mot gräl och bägge börjar höja rösten eller låta irriterade, ta då en paus i 5-10 minuter och lugna ner nerverna och skriv gärna några ord om varför du är upprörd men framför allt hur mycket du tycker om den andra. Tänk på vad du också vilja höra från den andre.

Kort om boken och varför den finns med på bloggen
 • Här på bloggen har jag en ambition att skriva om personlig utveckling, relation och framför allt hur man kan skapa behagliga och fungerande nära relationer. Att skriva om detta utan att nämna ”Män är från Mars och Kvinnor är från Venus” vore nästan tjänstefel.
 • Boken är ett standardverk och anses vara en av världens mest sålda böcker inom relationsutveckling och har sålt i över 15 miljoner exemplar. Det är en klassiker inom relationsutveckling och har toppat bästsäljarlistorna sedan den kom i tryck 1992. Den är så stor att dess titel även gett upphov till uttrycket som fortfarande beskriver skillnaden mellan kvinnor och män.
 • Min personliga relation till boken är att jag fick den av tre tjejkompisar (Susie, Cattis och Karin) när jag fyllde 21 år för de tyckte att jag det blev dags för mig att skaffa en nära relation och de trodde att boken kunde hjälpa mig med det. Jag började läsa ganska omgående men studierna i Lund gav viss praktisk övning och efter tag började den samla damm. Det var först nu vintern 2018/2019 som jag läste klart den för att lägga grunden för fler recensioner och beskrivningar.

Vem passar boken för
 • Dig som menar allvar med att försöka skapa en långvarig nära-relation (träffa någon på ett seriöst sätt)
 • Alla de som är intresserade av att ha ett mer behagligt liv, få andra att tycka om dem och få fler vänner

Mina favoritcitat
 • Kvinnor vill “Känna att de är något” och de känner det ”genom att någon lyssnar
 • Färdighet att kommunicera är en oerhört viktig del av relationen
 • Det viktigaste när du ber om något i ett samtal och sedan vill hålla fast vid begäran , förbli tyst och avvakta svar när du kommit med din fråga

Min egna bedömning och vad jag tar med mig av boken
 • Som 21-åring:
  • ”Oerhört bra, känner så igen mig som mars-människa. Nu kanske jag kan luska ut hur jag får den tjej jag vill ha”.
 • Det märks tydligt att boken är skriven i en annan tid (början av 1990-talet) för en annan sorts människor (amerikanare). I boken framgår det tydligt att frun ska stå vid spisen och mannen jobba. Vilket inte riktigt är vår moderna syn på ett förhållande i Sverige.

Sammanfattning och diskussion av bokens innehåll
·      Kvinnor har behov av att prata om hur de mår och om sina känslor. Män är mera rakt på och lösningsorienterade (i allmänhet). Män kan vinna mycket på att lyssna mer på kvinnors känslor och låta dem prata av sig och inte direkt komma med en lösning.

·      Vad tjejer vill ha (enligt boken):
Omtanke: Lyssna på kvinnorna utan att komma med lösningar. Ofta vill de bara prata av sig och känna att någon lyssnar på deras känslor. Detta har jag själv lagt märke till som projektledare. Kvinnliga gruppchefer har ofta varit väldigt emot att genomföra förändringar och efter att ha satt sig i enrum med dem och lyssnat på dem en timme (utan att knappt säga något själv) så brukar de säga ”okej, vi gör som du säger”. Så att bara LYSSNA och försöka FÖRSTÅ kan man komma riktigt långt med.
Författaren tipsar även om att man ska ge kvinnorna UPPMÄRKSAMHET och små PRESENTER. Det är i allmänhet väldigt bra att ge alla uppmärksamhet och att ge presenter (som blommor, choklad eller liknande) med oregelbundna mellanrum brukar vara ett vinnande koncept.
Förståelse: Att lugnt lyssna in och nicka instämmande och säga ”det måste vara jobbigt” och verkligen mena det, kan vara ett klokt råd istället för att komma med en lösning direkt.
Dessutom efterfrågar kvinnan; Omsorg, Respekt, Tillgivenhet, Bekräftelse, Lugnande försäkringar
·      Vad män behöver:
Män behöver få information om kvinnors behov. De fattar nämligen inte av sig själva vad kvinnan behöver så det kan vara smart om kvinnan talar om hur hon vill ha det och vilka behov hon har gärna så konkret som möjligt.
Författaren ger även tipset att skriva ner sina känslor för att beskriva dem och sätta ord på hur man känner sig.
Män har ett oerhört stort behov av acceptans av honom precis som han är.Alla försök att förbättra honom möts av hårt motstånd. ”Män är som lyckligast när de känner att de kunnat tillfredsställa de människor som de bryr sig om”.
Om du vill ha stöd och FÅ något så kan det vara smart att BE om det så att den andre partnern får reda på det. I allmänhet, skriver författaren, är kvinnor bättre på att erbjuda och känna av när någon behöver stöd eller hjälp. Män ser och förstår inte alltid behovet av detta och måste ibland få en skjuts i förståelsen.
Smart grej för tjejer är att ställa en direkt fråga istället för indirekt till männen, dvs. vill du gå ut med soporna, istället för kan du gå ut med soporna eller ännu värre, ”sophinken är full”. Män vill vara till nytta och stödja men vill inte känna sig kontrollerade eller ta emot orders.
I en sund relation kan man både om stöd och säga nej.

Andra bloggar om boken:


Andra böcker som jag rekommenderar som jag skrivit om:
 • Inom sparande:
Har du hittat fel? Säg gärna till då så försöker jag rätta så fort jag kan.
Kommentera gärna.

Häng med i bloggen; det kommer nya inlägg löpande!

/Redaktören Bokfakta

Twitter: @bokfakta
Boken läst, sammanfattad och reflekterad: vintern 2018/2019
Redaktör: Grundaren av bokfakta

Om oberoende:
Redaktören/Bloggaren har inte mottagit någon typ av stöd/sponsring eller liknande för att skriva artikeln. Den enda reklamen som förekommer är de annonser på sidan som Google fyller med innehåll oberoende av redaktören.

Källor:
Bok: Män är från mars och kvinnor är från Venus, John Gray, Brombergs förlag, 2001
Egna betraktelser, reflektioner och upplevelser

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar