måndag 30 december 2019

Den ädla konsten of not giving a fuck

Den ädla konsten of not giving a fuck har redan sålt i över 8 miljoner exemplar i USA och handlar om att bry sig mindre om småsaker och fokusera på rätt saker. Den är skriven av Mark Manson som driver en populär blogg.
Jag letar med ljus och lykta efter en bok som kan lösa "allt" likt ett trollslag. Det är nog en bok i personlig utveckling och den ska handla om att prioritera, fokusera och välja bort men också komma med något konkret smart råd till just mig som jag enkelt kan följa. Är kanske detta den boken?

Den medarbetare som jag helst anställer; tar ansvar, ser helheten och kommer med konkreta lösningar. Det är inte alla som har sådana kollegor. Många är mer vana att chefer och medarbetare inte tar ansvar, att många vill tycka men inte göra och att väldigt få faktiskt kommer med konkreta lösningar. En del kanske resonerar att det är viktigare att passa in, glida med och att gilla läget än att hela tiden knyta näven i fickan (vilket tar mycket energi). För att bli "som alla andra" så är kanske den här boken något? Den heter ju trots allt; "Den ädla konsten of not giving a fuck".

AFFILATE-LÄNK: Inlägget är reklam för BOOKBEAT och NextoryLänkarna är markerade med lila-text och det står inom parentes att det är en affiliatelänk.

Sammanfattning

  • Välj ut vad som är viktigt för dig och bry dig om det, strunta i resten och låt inte skitsaker ta din energi
  • Välj ut vilka/vilken typ av problem som du trivs med att lösa och försök att jobba med att lösa just de problemen för det är problemlösandet i sig som skapar lycka
Den ädla konsten of not giving a f*ck (pocket)

Kapitel 1 - Låt bli att försöka

Vad är det för rubrik på ett kapitel? Jag blir nästan upprörd av bara kapitelrubriken. Bra, det väcker känslor och intresse...Kapitlet beskriver självförstärkande rundgång och att det är vanligt att hamna i ett negativt tankemönster precis som i boken Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra, fast den boken handlar om att försöka komma in i en positiv tankespiral.

Detta är nog den första boken som jag läser där YouTube omnämns och då i ett vardagligt perspektiv "Så kan jag lockas av tanken att titta på ett videoinslag med Miley Cyrus på Youtube". I samband med att han nämner Youtube så skriver han också om hur sociala medier påverkar oss negativt. Boken är också modern på ett sätt som jag aldrig läst tidigare som "trots att alla numera har en platt-TV och kan få matvarorna hemburna". Det känns härligt och igenkännande, äntligen en författare som upplever vardagen på samma sätt som jag.

Han fortsätter i det första kapitlet att skriva: "Längtan efter mer positiva upplevelser utgår i sig en negativ upplevelse. och paradoxalt nog, är en acceptans av egna negativa erfarenheter i sig något positivt". Det hela blir väldigt snurrigt tycker jag även om författaren hävdar att det inte är hans egna ord utan att filosofen Alan Watts kommit på dem och kallar dem tvärtom-regeln.

Däremot är följande citat mer träffande; "Man blir aldrig lycklig genom att jaga efter lyckans beståndsdelar".  Många försöker sig nog på just det nämligen. Han fortsätter med fler tänkvärda citat redan i första kapitlet som; "när du spänner dig mindre inför något, så blir du bättre på det". Det låter kanske självklart men när jag tänker efter så är det faktiskt när jag inte alls brydde mig om att utmärka mig, eller siktade på att vinna som jag vann. Det låter helt bisarrt men så var det i samtliga större utmärkelser som jag fått. Jag fokuserade på att ha kul och göra min grej och struntade i vad det kunde leda till. Då vann jag förtroende, uppskattning och stack ut i mängden.
Andra tänkvärda citat är: "Allt av värde här i livet får man genom att övervinna de negativa erfarenheter som ingår som delar av paketet." samt "att inte give a fuck innebär att se livet rätt i ögonen, se alla de skrämmande tänkbara konsekvenserna av ett beslut och sedan ändå ta det".

För att kunna fokusera så behöver man prioritera och det handlar om att inte låta småsaker ta all din energi, därför ska du helt enkelt strunta i vissa saker. Författaren ställer upp ett par tydliga regler till "not give a fuck" och det är:

  1. Att inte give a fuck innebär inte att man är likgiltig utan att man är bekväm med att vara annorlunda
  2. För att kunna strunta i vissa svårigheter så måste man först BRY SIG om det viktigaste
    Med andra ord: "Om du irriterar dig på småsaker så är ditt liv fattigt på saker som engagerar dig på riktigt". Försök därför hitta det som gör ditt liv meningsfullt på riktigt, kanske familjen, de absolut bästa vännerna, en hobby eller något liknande. För vissa kan det vara tillräckligt för vissa så finns det ett större mål, som att förbättra världen, skapa världsfred eller en bra skola. Om man brinner för dessa stora frågor på riktigt så kommer det vara svårare att bli irriterad på en person som slänger en cigarettfimp på marken eller låter sin hund springa lös i en stadspark.
  3. Vare sig du är medveten om det eller inte så väljer du alltid själv vad du ska "give a fuck" om
    "Enda sättet att övervinna smärta [är] att fort lära sig att uthärda den". T.ex. att du tycker det är astråkigt att gå ut med soporna eller att diska efter middagen (även om det finns större saker i vardagen som kan vara illa).

Vad jag inte gillar med boken: Författarens väldigt öppna inställning till droger (LSD), hans språk (svordomar), att det känns som om boken riktar sig till tjejer (kan det vara så att det är mest tjejer som läser hans blogg och att han därför skriver med dem i åtanke?), att boken handlar om att släppa saker och bry sig mindre om oviktiga saker. Orsaken till att jag ogillar just det sista är att det är väldigt träffande på just mig.

Tips till mig själv från det första kapitlet är: "Stör dig inte på saker du inte kan göra något åt, det äter bara din energi" --> Fokusera på rätt saker

Kapitel 2 - Lycka är ett problem

Det fanns en gång en nepalsk prins, han valde lidandets väg på grund av att han det så bra när han växte upp. Han kom att kallas Buddha, så inleder författaren kapitlet och jag svänger mellan tristess och smånickningar. Vad är det viktiga i detta och vad gäller just mig?
Han fortsätter med ett viktigt citat "livets största sanningar är ju vanligen de som gör mest ont att höra" och "för oss vanliga dödliga upphör aldrig problemen". Det är ju alla rätt men vad ger det mig för värde? Då slår han till med; "Lyckan kommer när man löser problem", och eftersom problemen aldrig tar slut , utan bara ändrar karaktär och/eller blir uppgraderade så finns ingen slutlig lycka utan "SANN LYCKA INFINNER SIG ENDAST NÄR DU FUNNIT PROBLEMEN SOM DU TRIVTS MED ATT LÖSA". Wow, det är alltså det som är grejen, försök att hitta saker/problem som man gillar att lösa och då blir man lycklig. Vilket mirakel!
Hmm... Så vad skulle det kunna vara; att komma på vad man ska laga till middag varje dag?, Komma på hur man ska lösa kundernas utmaningar på bästa sätt med de produkter/tjänster som man som leverantör på uppbåda, hur man får andra att följa regler..? Detta tar jag med mig, det finns problem överallt och försök hitta just de problem som just du brinner för.

Vad förhindrar lyckat problemlösande?
1. Förnekelse
2. offermentalitet (vilket leder till ett liv i vrede, hjälplöshet och förtvivlan)

Längre fram i kapitlet kommer författaren in på känslor och skriver bland annat:

  • "Känslor är överskattade"
  • "negativa känslor är en uppmaning till handling"
  • "känslor är aldrig långvariga"
  • "det hedonistiska ekorrhjulet" (vi känner oss alla otillräckliga)

Alla vill:

  • leva ett bekymmerslöst och lyckligt liv
  • ha fina relationer
  • framstå som perfekt i andras ögon
  • tjäna pengar och vara omtyckta
  • bli respekterade och beundrade


Frågan är bara vilken smärta/lidande som du är beredd att uthärda för att nå dit? Allt har nämligen ett pris och "LYCKA FÖRUTSÄTTER ATT MAN KÄMPAR". Du "måste spela spelet inom området och kunna ta smällarna", det gäller allt från eget företag, kärleksliv och om du arbetar för någon annan (=är fast anställd).
Vad är du beredd att kämpa för? --> Tänk på att du måste trivas med kampen och striden, inte bara slutmålet, "Glädjen kommer nämligen av kampen".

Tips till ditt författarskap: Om du någon gång tänkte skriva den där boken så får du ett gratistips från boken; eftersom du skriver en bok så behöver den inte vara verklig, du kan ha en låtsasperson bredvid dig som du sitter och pratar med som bara plötsligt försvinner och sen kommer tillbaka, det är fantasi, wow! Detta kan hjälpa dig att komma igång med den där boken...

Kapitel 3 - Du är inte speciell & Kapitel 4 - Den ofrånkomliga lidandet

Författaren tar upp Jimmy som är en ung, otålig, självgod knarkare som tror sig vara en världsförvandlare men bara är en vanlig grabb utan utbildning. Författaren knarkade själv som ung tonåring och åkte fast i skolan, blev relegerad och därefter skilde sig föräldrarna. Vad han menar med "du är inte speciell" är att de problem som du har, har säkert massor innan haft innan dig och troligtvis en hel del i din närhet. Vad hans budskap är med detta är för mig är lite oklart men han kommer därefter till mer relevans. Han tar upp ONODA (en japansk soldat som levde kvar i djungeln i Lubang många år efter att kriget var slut) med den historien vill han dra liknelsen;
"De som blir väldigt framgångsrika är de som är BESATTA PÅ ATT BLI BÄTTRE PÅ DET SOM DE GÖR", de som har en extremt strävan och som är beredda att kämpa för något större än de själva. Det som däremot händer att när de inte får kämpa längre så blir det bara tomt. Lägg märke till att detta händer flera stora entreprenörer; Ingvar Kamprad, Warren Buffet med flera. De lever för företaget och sin idé. För dem är det inget jobb utan det är livet.

"Självinsikt är en som en lök" skriver författaren och vad han menar är att vi måste skala av lager efter lager för att komma in i kärnan och förstå oss själva. Det är först när vi klarar det som vi kan ta tag i våra problem. "Alla har vi [nämligen] blinda fläckar" som vi inte ser själva vid första anblicken.

  • Första lagret är förståelsen för de egna känslorna, ex: vad som gör en nedstämd och vad som inger hopp
  • Andra lagret är förståelsen för varför man känner sig som man gör med framgångar och misslyckanden
  • Tredje lagret är de personliga värdringarna och förhållningssättet, ex: varför känner du ett behov av att bli rik?
    Tänk på vad som är viktigast och vad som är orsaken till ilskan.

Han kommer dock till någonting viktigt och det är: "Vill du förändra hur du ser på dina problem måste du förändra dina förhållningssätt och hur du mäter framgång och misslyckande". Han nämner exempel på förhållningssätt så här:

  • Njutning - endast tillfredställande för stunden
  • Materiell framgång - ex: genom hög lön, ny bil eller en stor fin gräsmatta (medför risk för att allt annat nedprioriteras, så som hederlighet, familj, medkänsla och trygghet)
  • Att aldrig ha fel --> VIKTIGT! Basera inte din självkänsla på att ha rätt om allting, försök anlägg nya perspektiv och empati
  • Alltid positiv --> Det behöver du inte vara!

Författaren kommer även in på värderingar, goda och dåliga. Han tipsar, vilket inte är så konstigt, om att det är bättre att ha goda värderingar.

  • Goda värderingar är ex: verklighetsförankrade, socialt konstruktiva, omedelbara, kontrollerbara (som ex: hederlighet, ärlighet. våga visa sig vara sårbar, nyfikenhet, krativitet, värna om sig själv och andra, förmåga att improvisera)
  • Dåliga värderingar är ex: grundade i vanföreställningar, socialt destruktiva, ej omedelbara, ej kontrollerbara (ex. vara populärast)

--> "Att prioritera enligt bättre värderingar är att välja bättre saker att bry sig om"

Egen reflektion i slutet av kapitel 3: Även om vissa pardialoger i vardagen känns igen så är inte den här boken verkar inte vara den som jag letat efter. Den verkar inte hjälpa mig med den magiska trollformeln. Finns det ingen bok som just genom ett trollslag löser alla spänningar, problem och stress?

Kapitel 5 - Välja måste man alltid göra

Själva kapitelrubriken påminner om vad pappa hade för motto; "man måste bara två saker i livet, välja och dö. Att inte välja är också ett val".

Det huvudsakliga budskapet i kapilet är: "Jag tar ansvar över mitt liv". Jag är 100% ansvarig för allt som sker i mitt liv oavsett vad. "Att ta ansvar för bekymren är första steget på lösningen". Vi kan alltid styra hur vi tolkar det som händer och agera därefter. Författaren drar även upp en skiljelinje mellan Skuld (som är förfluten tid) och Ansvar (som är nutid). Han menar att det inte alls behöver vara samma sak.

När det händer hemska saker så kan "jag välja hur jag ska tackla det, hur jag ska stå ut och leva med det". Att välja förhållningssätt är det viktiga; exempelvis att vara tålmodig och lyssna. Gör det bästa utifrån förutsättningarna. Vårt genetiska arv är som ett kortspel fortsätter författaren, "du väljer inte vilka kort du får men du väljer hur du spelar dem".

Jaha, floskler tänker kanske både du och jag. Vad betyder detta i verkligheten och hur hänger det ihop med tidigare kapitel? Jo, du väljer ständigt vad du bryr dig om, om du bara justerar lite i värderingarna så kommer saker att hända!

Egen reflektion och saker jag tar med mig: Att själv ta ansvar för hur man mår är viktigt. Att träna, träffa kompisar, att vara på ställen som man trivs på och att göra roliga saker.

Kapitel 6 - Du har fel om allting

Även denna kapitelrubrik är extremt upplyftande (eller inte...). Vad han menar är att det finns faror i att vara alltför övertygad om någonting. han ger följande citat: "ge oss ut i och själva forma framtiden till vad vi vill att den ska bli". Det låter ju förträffligt men lite som vilken självhjälpsbok som helst. Han skriver ytterligare ett par saker som:
  • "ju mer du accepterar att du faktisk är osäker och inte vet så mycket, desto lugnare och mer samlad är du"
  • "ju mer vi medger att vi inte vet, desto större möjligheter har vi att lära oss"
Det jag tar till mig är att det kan vara klokt att jag är öppen för att jag faktiskt kan ha fel.

Han nämner även något intressant, nämligen Mansons lag; "Ju mer något hotar din självbild, desto mer kommer du att undvika det". Han menar vidare att vi ofta fastnar i de frågeställningar som vi själva skapat. Vilka har du själv fastnat i?
Själv tänkte jag exempelvis på följande:
  • Mitt jobb, att jag kanske inte trivs och att jag inte utvecklas så som jag skulle önska
  • Att jag "måste" blogga
  • Att jag är rädd för att dö och hur mitt avtryck i världen och de människor som bor där ser ut, kommer någon att minnas mig och på vilket sätt?
  • Att jag har svårt att säga nej, vill vara så snäll och hygglig mot alla
Som person rekommenderar författaren att man inte ska försöka vara speciell och unik utan bara slappna av och vara en vanlig människa. Han kommer med konkreta tips på hur man kan tänka angående Fel och om man skulle kunna ha fel.,

1. Ställ dig frågan, TÄNK OM DET ÄR SÅ ATT JAG HAR FEL
För att få till en förändring i ditt liv måste nämligen ha fel kring något idag

2. Vad skulle det betyda om jag har fel?

3. OM jag har fel, skulle det orsaka mindre eller större problem än mina nuvarande, både för mig själv och andra?
En minnesregel kan vara; "I situationer som väger mellan att jag är en idiot och att många andra är det , så är det oftast jag som är det".

Kapitel 7 - Misslyckande är vägen framåt

Vad i består misslyckandet? 
- Är det att inte följa sin dröm, driva en blogg och vara fri eller;
- Att inte får en fasr månadslön

Verklig framgång når vi bara när vi är beredda att misslyckas.
Om vi inte vill misslyckas så vill vi inte heller lyckas.

Författaren påpekar gång på gång att smärta är en del av processen.
Han skriver vidare: "Sitt inte bara där, gör någonting", börja med något litet och enkelt, ta första steget". Det påminner mig om det kinesiska ordspråket; "även en lång resa kräver ett första steg". För det mesta handlar vi bara när vi känner oss tillräckligt motiverade och det finns ett förstärkande samband mellan:
Inspiration --> motivation --> handling --> inspiration --> motivation och handling

Författaren avslutar det sista kapitlet i boken med två huvuddelar; Säg nej och Välj & Fokusera. I Säg nej så påstår han att vi "måste välja bort något annars står vi inte för något", "vi måste bry oss on något för att kunna värdesätta något" och då också välja att "avstå från något".  Författaren drar många paralleller till kokain och hymlar inte själv med att i vart fall tidigare varit en knarkare.

Han kommer därefter in på ansvar och gränser i relationer. Han hävdar att i ett friskt kärleksförhållande måste bägge ta ansvar för sina egna problem. "Skyll inte på någon annan och ta inte heller på dig någon annans problem". Alla vill ha uppmärksamhet och tillgivenhet anser han vidare och han skriver att äkta "kärlekshandlingar är bara värda något om de utförs villkorslöst och utan förväntningar". Han fortsätter med att ställa den öppna frågan; "Är ärlighet bättre än att kortsiktigt undvika dålig stämning".

Det absolut sista i boken kallar han valfrihetens tyranneri, vilket med enklare ord betyder; VÄLJ & FOKUSERA. Välj det som ger energi, fokusera på familjen och ett fåtal saker, gör det helhjärtat och var delaktig i något som är en del av ett större sammanhang (förening, kyrka eller liknande). Han avslutar inte bara kapitlet utan hela boken med en boktips; "Dödens problem" av Becher. Det går ut på ett odödlighetsprojekt som har med värderingar att göra, eller som Mark Twain uttrycker det "Rädsla för döden är rädsla för livet, den som lever livet fullt ut är inte rädd för döden".

Boken var på vissa ställen bra men jag fortsätter leta efter en bok som kan lösa allt likt ett trollslag. Om någon vet en sådan bok eller har ett tips så kommentera gärna. Tills dess repeterar jag denna boks budskap och innehåll genom att läsa fetmarkerad text i recensionen.

Kort om varför boken finns med på bloggen
  • För att uppnå mellan livets alla viktiga pelare så finns boktips om relationerbarn,  karriärutveckling (jobb) och inspirationsläsning om näringslivsprofiler.
  • På bloggen finns även sammanfattningar/referat av böcker om sparande som ska hjälpa dig att skapa en ekonomisk frihet. När du väl har uppnått den ekonomiska friheten eller är på god väg dit kommer du att inse att din egna personliga utveckling är viktig (om du inte redan visste det innan) därför finns även boktips om personlig utveckling. Den här boken handlar om just det, din personliga utveckling.

Boken kan hittas på bibliotek men kan också höras på i en streamingstjänst som ex:  BOOKBEAT (en streamingtjänst för böcker, länken är en affliatelänk) eller Nextory (en streamingtjänst för böcker, länken är en affliatelänk)

Minifakta om boken "Den ädla konsten of not giving a fuck":
  • Skriven: 2016
  • Tryckt: 2019 
  • Sidor: 186
  • Förlag: MiMa Förlag
  • Ursprungsland: USA

Andra böcker som jag rekommenderar som jag skrivit om är:
  • Sparande:
  • Politiska essäer
    • Är kvinnogympa förtryck? - hur är det med toleransen i samhället och vad bör vi acceptera och vad bör vi ställa krav på att andra ska anpassa sig till? Denna bok diskuterar bland annat det. 

Har du hittat fel? Säg gärna till då så försöker jag rätta så fort jag kan.
Kommentera gärna.

Andras recensioner av samma bok:



/Redaktören Bokfakta
Twitter: @bokfakta
Boken läst, sammanfattad och reflekterad över i september-oktober 2019
Redaktör: Grundaren av bokfakta
Källor:
Bok: Den ädla konsten of not giving a fuck, skriven 2016, tryckt på svenska 2019, Mark Manson, Mima Förlag
Egna betraktelser, reflektioner och upplevelser

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar