torsdag 9 januari 2020

Äntligen vardag! - en bokrecension av Stordalens bok

Petter Stordalens första bok "Min hemlighet" är den mest sålda biografin någonsin i Norge och har sålts i över 200 000 exemplar. Nu har Stordalen släppt en ny bok som handlar om hur man ska trivas på jobbet och se fram emot måndag morgon. Den är lättläst och underhållande även om den på vissa ställen är simpel och att Stordalen missar att många har familj, barn och saker som måste göras som gör så att tid inte kan läggas på sig själv eller sitt jobb.

Äntligen vardag! : älska måndagar och uppnå dina mål (kartonnage)

Varför ville jag läsa den här boken?

Jag kände att jag behövde energi, inte bara för att klara de fem måndagar som jag har kvar tills föräldraledigheten börjar utan även de måndagar som kommer därefter. Jag har inga problem att gå upp innan alla andra vaknat på måndagar för att sitta och jobba på min hobby, däremot kan jag ha svårt att somna på söndagskvällen för att jag inte stormtrivs på mitt nuvarande jobb och då speciellt för att jag tyvärr inte känner att jag utvecklas som jag önskar. Det kapitel som jag var mest sugen på att läsa var "Följ inte dina drömmar" vilket också blir det första. Denna bokrecension är en ytterligare i jakten på boken som ska komma med den magiska formeln som löser alla livsknutar och som får mig att känna aha och får mig att fokusera rätt.

Sammanfattning

Trots att jag inte vill det, trots att jag tycker att Stordalens bok är simpel och ibland platt, så tilltalas jag av historierna, av blandningen av affärer, privatsfären samt kopplingen mellan nutid och omvärlden.
Den får också min kreativitet att spira, hoppet om ett fritt liv att slå rot, tron att skapa något som kan växa.
Ja, jag erkänner, jag gillar verkligen boken...

Kapitel 1 - Släng dig inte efter bollen, ens när alla förväntar sig det och Kapitel 4 - Följ inte dina drömmar
De första sidorna i kapitlet tycker jag är lite larviga och enfaldiga. Stordalen upprepar domedagsprofetior och vad kändisar som Elon Musk och Bill Gates sagt om jordens undergång. Själv så väntade jag på att få budskapet, vad då "följ inte dina drömmar" och det fick jag på först på sidan 85 men mer om det sen...

Först några härliga citat:
"Vi människor har en förmåga att ignorera chanser som dyker upp, även om de finns rakt framför näsan på oss"
"Försök att se det andra inte ser och utnyttja det". Klassiska exempel på det är basketspelarna som passar varandra och man ska räkna antalet passningar och de flesta missar då helt apan som går genom bilden och det andra klassiska exemplet är Tänk utanför boxen. Där du ska fyra raka streck och då täcka in alla prickar i figuren nedan:
Bildresultat för Think of the box exercise

Lösningen är att du måste gå utanför rutan/boxen för att nå en lösning. Det är faktiskt därifrån uttrycket Tänk utanför boxen kommer. Nedan är först ett exempel på lösning där du drar fyra streck och därefter en lösning med endast tre streck (varav den sista inte beskrivs i Stordalens bok).

Bildresultat för Think of the box exercise

Fler citat från första kapitlet som speglar det han skriver är

  • "Förstå mekanismerna bakom folks handlingar" Väldigt ofta är drivkraften bakom folks handlingar hur andra ser på dem. Dvs. de gör saker för att andra ska få en uppfattning om hur bra de är.
  • "Släng dig inte efter bollen ens när alla förväntar sig det"'
  • "Om du ska lyckas i karriären och bli tillfreds i livet så måste du ibland säga nej" Du måste ha MOD att våga stå emot normer och förväntningar som "hjälper dig att nå dina mål och ta kontroll över din vardag"
  • "VÅGA GÖRA EGNA VAL"
Stordalen presenterar också en tes om att alla har personlighetsdrag (så klart) men ett mätetal är "BEHAGLIGHET". Där den ena extremen är väldigt behagliga och den andra är besvärliga. Det naturliga är att alla vill vara behagliga, otroligt vänliga, generösa, team-människor, omtyckta, trevliga det vill säga på den ena extremen. Det negativa är dock att de är lätta att leda, fogliga, inte tänker själva utan faller lätt för grupptryck. Den andra extremen upplevs ofta som besvärliga med taggarna utåt, är skeptiska och tänker själva men är å andra sidan de som ofta kommer med nya lösningar och idéer.

Kapitel 2 - 80% räcker

Budskapet i det andra kapitlet är att det är viktigare att satsa på kvantitet än kvalitet. Genom att producera mycket så kommer några grejer bli fantastiskt bra. Stordalen tar upp allt från sina egna hotellsatsningar (där det är lättare att klara kriser så som den i Stavanger 2014-2016 om man har många ägg) till Picasso och kända kompositörer. De som lyckas har oftast producerat extremt mycket varav det mesta inte anses vara exceptionellt bra men genom kvantitet och förnyelse så fås guldkornen fram. Även här kommer det några citat:
"perfektionismen är produktivitetens värsta fiende"
"perfektionismen hindrar framsteg och genomförande"
Våga satsa på kvantitet, det måste inte vara perfekt (så som denna recension).

Kapitel 3 - Var naiv - det är en superkraft

I kapitlet berättar Stordalen om hur han lyckades köpa den anrika Hotel Kämp-gruppen i Helsingfors för 108 mEur. han skriver för att göra långsiktiga affärer så behöver man skapa och inge förtroende. Han nämner att han har ofta fått höra att han köpt hotell alldeles för dyrt, han har dock alltid fortsatt tjäna pengar så han har aldrig förstått sina egna belackare (som än så länge fått fel). Som vanligt följer några sköna citat:
"När du visar någon TILLIT så vill de visa att de var förtjänta av den"
"Du skapar tillit genom att visa andra det"

VIKTIGT! Tänk på vad motparten vill ha. Hur kan du hjälpa motparten (chef, leverantör, kund, partner) att nå dit? Så att alla kan bli vinnare? På så sätt skapar du tillit.
Låt exempelvis medarbetarna själva lösa problem och utmaningar med deras egna idéer.

En god ledare agerar professionellt och om de omkring dig inte presterar så kan du:
1. Klaga (vilket inte leder någon vart) 
2. Försöka göra personerna så att de blir de en bättre version av sig själva

Tänk tex. Hur kan jag hjälpa min kollega att bli den han vill vara?

Kapitel 5 - Tro inte att det ska komma flygplan bara för att du byggt en flygplats

Saknade du kapitel fyra? Jag var så sugen på att läsa det så jag började med kapitel 4 följ inte dina drömmar, därför står det i början blandat med kapitel ett.
Kapitelrubriken låter kanske lustig men bygger på en (verklig?) händelse där ursprungsbefolkningen på en atoll i Stilla Havet målade och byggde en låtsasflygplats för de hade trott att finns det bara en "flygplats" så kommer det flygplan fullastade med frukt, pengar och mediciner (USA hade haft en militärbas på atollen under andra världskriget). 
Han tar upp några exempel som att du ska ställa dig frågan; "varför gör jag detta?", påstår att de som jobbar 100h/vecka är de som tjänar minst per timme samt ger tipset "släck klockan 22 så att du kan gå upp tidigt".
Stordalen fortsätter med att det ofta är så att huvudpersoner i romaner har som mål att uppnå något materiellt och konkret som pengar, karriär, befordran och status och att många ägnar sig åt att "jaga regnbågen". de har helt enkelt fokus på det YTTRE. Han hävdar att de istället har ett INRE behov av kärlek, vänskap och medkänsla. Det är behovet som ger lycka om det kan uppfyllas.

LYCKA delar han upp i glädje som är kortvarig och är enskilda ögonblick samt MENING som visar hur tillfreds vi är med livet som helhet. Här finns känslan av att göra något som betyder något och gör skillnad. Det är det som vi bör satsa på. 
Ställ dig själv frågan; Vad betyder något för mig?

Han avslutar kapitlet med: "Det sista du vill är att vakna upp en dag och inse att du har ägnat ditt liv åt att bygga en flygplats, utan ett enda plan i sikte".

Kapitel 6 - Läs färre tidningar

Han inleder sjätte kapitlet mycket positivt och visar på vilka enorma välståndskliv som vi gjort bara de senaste hundra åren, som att 80% av inkomsten gick till mat i början av 1800-talet och att den siffran är nere på 11% nu samt att det kostade sex timmars arbete för att få en timmes läsljus under 1800-talets början mot endast en halv sekunds arbete nu. Detta välståndskliv bygger på, enligt honom, på tron på framsteg och nytänkande eller "tänk annorlunda". "Tron på framsteg föder framsteg".

De flesta negativa känslor vi upplever under livet är ett resultat av saker som inte hänt. 

Kapitel 7 - Se alltid till att vara den dummaste i rummet

Kapitlet går ut på att man ska försöka lära sig av andra och även om det är jobbigt så ska man försöka att omge sig av personer som är kunnigare och smartare än en själv, det är då man själv lyfts. Stordalen lyfter fram lite olika exempel i detta kapitel allt från Googles anställningsintervjuer till Dunning-Kruger effekten, konfirmationsbias och sin egen ledarskapsteori som han kallas korspejling där motsatsen är kondomledning. (Ja, det låter konstigt men kommer till det...).

Först Dunner-Kruger effekten, vilken beskriver att när du väl börjar läsa på inom ett kompetensområde så anser du själv att du är världsbäst (exempelvis många på finanstwitter och självutnämnda aktieexperter). När du sedan läser på ytterligare och ökar din kompetens så minskar ditt självförtroende tills det långsamt börjar öka igen. Detta skulle man kunna säga är en vidareutveckling på Sokrates berömda citat "med vetandet växer tvivlet". 

Konfirmationsbias är att man väljer att ta till sig kunskap och argument som stödjer sin egna tidigare tes och bortser från relevanta argument som talar emot det som man tror sedan innan. Ofta ser man detta i "tvärsäkerhet" och "magkänsla" vilka bägge två kan lura dig.

Korspejling som är Stordalens egna ledarskapsfilosofi går ut på att han enskilt frågor flera personer i företaget (inte bara chefer) hur de skulle agera och hur de tycker i olika frågor innan han tar beslut. han tycker att det funkar bra för honom. Han anser att det mer traditionella sättet där chefen bestämmer och medarbetaren ska utföra chefens order är en typ av kondomledning. Till historien får jag nog personligen tillägga att kondom används i mer sammanhang i Norge än i Sverige. I Norge kallar man även professionella längdskidåkares tävlingsdräkter för "kondomdress".

Sen kommer han till en vetenskaplig undersökning som visar som påverkar barn mest. Klassiskt sett så brukar man prata om arv och miljö. Arvet får du från dina biologiska föräldrar med generna och miljön är din omgivning. Den vetenskapliga undersökningen kom fram till att det som påverkar barnet allra mest är miljön och dess vänner (alltså inte föräldrarna). Det gäller allt från slang, dialekt, beteenden, kläder, sport, musik och intressen. Barn ser upp till och imiterar jämnåriga mer än sina föräldrar. Intressant kanske du tänker, men hur påverkar det mig?

Jo, om det är så för barn så är det också så för vuxna alltså "De människor som vi omger oss med är de som har störst inflytande på oss". Därför uppmanar Stordalen läsaren till att "Byt ut vänner då och då om de inte stärker dig så att du lär dig nya saker".
Han fortsätter med: "Bakom varje framgångsrik person står en hel rad med människor som hjälpt personen". Så för att du ska lyckas så handlar det om att "du ska dra nytta av rätt personer".

Kapitel 8 - Utnyttja hela världen till din fördel

Allt förändras - Inget är beständigt! Så inleds kapitlet och med det även uppmaningen att "gå alltid på förfester men aldrig på efterfesten". Förfesten är fylld av förväntningar och planer men efterfesten blir mest snack om det som varit.
Han anser också att Darwin blivit missuppfattad. Darwin skrev aldrig att "den starkaste överlever" utan "den mest anpassningsbara överlever". Så förmågan att anpassa sig och förändra sig är det viktiga, inte bara för arter utan även för exempelvis dig själv i karriären.

Stora företag som vid en viss tidpunkt anses vara helt ostoppbara kan själva gå under om de inte klarar av en förändring. Stordalen nämner bl.a. Kodak, Compaq och stora delar av stål- och gummibranschen. Det svenska exemplet brukar vara FACIT - den världsledande skrivmaskinstillverkaren...

Företag är som människor, anser författaren, "som barn är vi öppna och lekfulla" men efterhand försvinner nyfikenheten och vi fastnar i gamla tankesätt.

Okej, tänker du, jag vill överleva, jag vill förändra mig och anpassa mig men hur ska det gå till!?
Jo, säger Stordalen, då ska du sätta dig in i det nya och därefter vara lagom skeptisk. (Tänk nya Iphonen, nya versionen av Officepaketet, nya kodlåset till huset med mera). 
Men framför allt fortsätter han, ska du "LÖSA DE PROBLEM SOM DU KAN GÖRA NÅGOT ÅT".

Kapitel 9 - Borsta tänderna (karrirätips)

Äntligen, tänker du nu. Nu kommer karriärtipsen. Det absolut viktigaste tycker Stordalen är att du: "förstår vad som ger resultat".
Som hjälpmedel eller nycklar är det bra om du:
  • Har planmässighet (struktur)
  • Vilja (orkar hålla ut)
  • Självkontroll (veta när man ska hålla käft)
Hur skapar man då planer och strukturen?
1. Skapa vanor & rutiner, det ger kontroll och intrycket av att du har kontroll (ex. svara på mejl direkt)
2. När ska du göra vad? Gör det tråkiga först och det mest komplexa på morgonen
3. Skapa bra vanor för det föder ännu mer bra vanor (mindre alkohol, ät nyttigare, träna mer, titta mindre på TV) --> gör dig framför allt av med ovanor!
Vad kan du själv göra mer av? 

Alla är ganska lika duktiga men den som tränar och kämpar kan ofta ge det där lilla extra på marginalen och då "drar du ifrån de andra på sista varvet".

"Du är lycklig lottad, du får vara med på äventyret"

Kapitel 10 - Vänd dig om på toppen och se bakåt

Glöm inte bort allt bra och allt som fungerar fantastiskt.
Det är inte som inte som Norden ofta placerar sig i topp på välståndsligor och lycklighetsindex, hävdar Stordalen. Han anser att det är för att man kan, lita på staten, staten är effektiv, sjukvård, utbildning och förskola fungerar och du är "beroende av staten men inte av andra individer". 

Inte bara att vi har högt HDI (välstånd) och är lyckliga. Det är faktiskt så att Norden placerar sig i topp vad gäller antalet personer som har 30m USD eller mer i förhållande till befolkningen (1. Norge, 2. Sverige, 5 Danmark och 16 USA). Vad gäller antal personer med en miljard USD eller mer i förhållande till befolkningen så är Island nr 1, Sverige nr 2 och Norge nr 3 samt USA på plats 4 i världen.


Så du har stora möjligheter i Norden! Det är bara att kämpa och följa Stordalens råd!
Allmänna tips från författaren
Om du öppnar ett eget förslag (som Stordalen gjort) så få över bäst-säljande författare som exempelvis Norges mest säljande författare just nu (Jörn Lier Horst) och förhandssälj böcker och lanseringar så att du skapar en framgång innan boken ens ha släppt. För "ingenting säljer [så bra] som framgång".
Varför är just flygplatshotell bra? Jo, för att alla har lätt att flyga in och då får nära (perfekt för konferenser). Detta funkar ovanligt bra i Norge som har långa avstånd och en svårtillgänglig geografi.

Min kritik mot boken
Stordalens bok är bra och inspirerande. Vad han helt missar är att det finns andra saker i livet som tar tid. Han dedikerar två (2) timmar om dagen till familjen. Jag undrar, vem tvättar, diskar, lagar mat, handlar, umgås med barnen, byter blöjor, skjutsar barnen på aktiviteter och när umgås han med vänner. Han nämner en gång i boken att han har tre barn och en fru och det är i börjar men annars är de helt frånvarande. 

Det är inte vardagen för de flesta föräldrar i Norden...

Andras recensioner om boken


Kort om varför boken finns med på bloggen
  • För att uppnå mellan livets alla viktiga pelare så finns boktips om relationerbarn,  karriärutveckling (jobb) och inspirationsläsning om näringslivsprofiler.
  • På bloggen finns även sammanfattningar/referat av böcker om sparande som ska hjälpa dig att skapa en ekonomisk frihet. När du väl har uppnått den ekonomiska friheten eller är på god väg dit kommer du att inse att din egna personliga utveckling är viktig (om du inte redan visste det innan) därför finns även boktips om personlig utveckling. Den här boken handlar om just det, din personliga utveckling.

Boken kan hittas på bibliotek men kan också höras på i en streamingstjänst som ex:  BOOKBEAT (en streamingtjänst för böcker, länken är en affliatelänk) eller Nextory (en streamingtjänst för böcker, länken är en affliatelänk)


Minifakta om boken "Äntligen vardag!":
  • Skriven: 2019
  • Tryckt: 2019 
  • Sidor: 205
  • Förlag: Strawberry förlag
  • Ursprungsland: Norge

Andra böcker som jag rekommenderar som jag skrivit om är:
  • Sparande:
  • Politiska essäer
    • Är kvinnogympa förtryck? - hur är det med toleransen i samhället och vad bör vi acceptera och vad bör vi ställa krav på att andra ska anpassa sig till? Denna bok diskuterar bland annat det. 

Har du hittat fel? Säg gärna till då så försöker jag rätta så fort jag kan.
Kommentera gärna.

/Redaktören Bokfakta
Twitter: @bokfakta
Boken läst, sammanfattad och reflekterad över i december 2019
Redaktör: Grundaren av bokfakta

Källor:
Bok: Äntligen vardag, skriven 2019, tryckt på svenska 2019, Strawberry förlag
Egna betraktelser, reflektioner och upplevelser


Även om recensionen innehåller affliatlelänkar och reklam för Bookbeat och Nextory så har jag bekostat boken själv och min recension har inte påverkats av annonsören eller någon annan.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar